Forum Disciples, Disciples 3 on
 
Forum Disciples, Disciples 3  Najlepsze forum poświęcone rewelacyjnej serii gry Disciples
 FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Regulamin  Zaloguj  Rejestracja   Chat [1]   Discipedia  Download 

Poprzedni temat «» Następny temat
Problemy Techniczne.
Autor Wiadomość
moussy
Chłop


Dołączył: 22 Mar 2007
Posty: 4
Wysłany: 2007-03-22, 19:41   Problemy techniczne...

Oto moja historia... mam starego kompa,ktory ma XP; od kolegi pozyczylam DisciplesI i przy instalacji wyskoczyla mi informacja,ze powinie obsugiwac ta gre 98,ale mimo wszystko ja zainstalowalam. Gra wchodzi bez problemu,ale po pewnym czasie zawisza sie caly komp-kompletnie nic nie dziala-nawet reset z klawiatury nie pomaga i dopiero z jednostki trzeba; co jest bardzo irytujace bo juz zdazylam sie zazwyczaj wczuc w gre a tu trach :-? dzwonilam do kolegi,od ktorego mam gre i on powiedzial mi zebym weszla na stronke producenta i tam powinnam znalezc latke czy jakiegos innego dziada zeby mi dzialalo na XP... weszlam i szukalam,ale nic nie znalazlam :/ zawiedziona postanowialam szukac pomocy u was :) co mi radzicie :) ?
 
 
Smash 
Zbir
Strażnik Lorda Rahla



Wiek: 35
Dołączył: 05 Mar 2007
Posty: 223
Skąd: D'Hara
Wysłany: 2007-03-22, 19:44   

zacznijmy od tego czy uruchamiałaś grę w trybie zgodności z win98?
 
 
moussy
Chłop


Dołączył: 22 Mar 2007
Posty: 4
Wysłany: 2007-03-22, 19:47   

hmmm.... nie pamietam,ale zgadzalam sie z kazda inf jaka mi wyskoczyla...
 
 
DeathCloud 
Lisz
Reaper/Shadow Agent



Wiek: 31
Dołączył: 04 Lut 2007
Posty: 1000
Skąd: Z'ha'dum
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2007-03-22, 19:49   

To wypróbuj tryb zgodności (choć wiem że to żadko pomaga).

Pisałaś że próbowałaś też DII zainstalować na swoim kompie, jakie z nim miałaś problemy?
_________________
 
 
 
moussy
Chłop


Dołączył: 22 Mar 2007
Posty: 4
Wysłany: 2007-03-22, 20:02   

czyli co? jeszcze raz zainstalowac I?? a II..mam dwie plyty do instalki i jak jedna wyjelam to druga nie dzialala i nie mam pojecia dlaczego ?
Ostatnio zmieniony przez Pyriel 2007-03-23, 10:08, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Pyriel 
Rycerz piekieł
Wielki Cenzor



Wiek: 33
Dołączył: 13 Gru 2006
Posty: 386
Skąd: zQnów
Wysłany: 2007-03-22, 21:53   

Ja proponuje przeinstalować system nie grę, mi to w 90% przypadków pomaga. Jeśli działa Ci jedna płyta a druga nie to może być poprostu wadliwa, jeśli to pirat to taką opcje bym obstawił.
_________________

Ostatnio zmieniony przez Pyriel 2007-03-23, 10:08, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Smash 
Zbir
Strażnik Lorda Rahla



Wiek: 35
Dołączył: 05 Mar 2007
Posty: 223
Skąd: D'Hara
Wysłany: 2007-03-22, 23:57   

Hmm... zacznijmy może jeszcze inaczej, czy masz wogle jakiś program antywirusowy?

Pyriel ja już od prawie dwóch lat systemu nie reinstalowałem oO.
 
 
DeathCloud 
Lisz
Reaper/Shadow Agent



Wiek: 31
Dołączył: 04 Lut 2007
Posty: 1000
Skąd: Z'ha'dum
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2007-03-23, 02:09   

Cytat:
Jeśli działa Ci jedna płyta a druga nie to może być poprostu wadliwa, jeśli to pirat to taką opcje bym obstawił.
ja też tak miałem, na kompie kuzyna chciałem zainstalować BE, ale sie nie dało mimo iż na moim kompie udało sie później to zrobić.
Zaznaczam że to była gra z Extra Klasyki.
_________________
 
 
 
Pyriel 
Rycerz piekieł
Wielki Cenzor



Wiek: 33
Dołączył: 13 Gru 2006
Posty: 386
Skąd: zQnów
Wysłany: 2007-03-23, 10:07   

Z tymi oryginałami to też tak miałem, że po instalacji nic nie działało. Potem się okazywało, że z nieznanych przyczyn nie kopiowało jakiegoś pliku. Po formacie problem znikł. A te zaginione pliki były udostępniane na necie przez użytkowników, wątpie jednak czy nadal linki gdzieś są.
Smash napisał/a:
Pyriel ja już od prawie dwóch lat systemu nie reinstalowałem oO.

Jeżeli pracujesz na Windowsie to jestem w szoku. Ogólny format kompa to bardzo dobre rozwiązanie na problemy nieznanego pochodzenia. Niezbyt czasochłonny a jaki skuteczny
_________________

 
 
Smash 
Zbir
Strażnik Lorda Rahla



Wiek: 35
Dołączył: 05 Mar 2007
Posty: 223
Skąd: D'Hara
Wysłany: 2007-03-23, 14:35   

Nah... kwestia dbania o SO :).
Zauważcie, że moussy mówi o D1. Niestety nie wiem jak 1 działa na XP, ale nie sądzę aby odrazu gra była powodem zawieszania się systemu. Prędzej powinno wywalić na pulpit albo zawieszenie się tylko samego procesu ale nie odrazu całego SO... dziwne.. niestety bez możliwości dorwania się do sprzętu i wykonania szeregu testów ciężko jest cokolwiek pomóc chyba, że ktoś już spotkał się z tym błędem.
Ostatnio zmieniony przez Smash 2007-03-23, 14:45, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Zodd 
Rycerz piekieł
Aktywny palacz



Wiek: 30
Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 102
Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-03-23, 14:40   

Cóż, miałem podobnie z grą Giants: Citizen Kabuto. Próbowałem zarówno na Win98 jak i XP grać ale efekt był zawsze ten sam - po jakimś czasie komp po prostu się wieszał... No i po prostu w to nie gram :/ jak ktoś znajdzie rozwiązanie tego problemu to też bym był wdzięczny...
_________________
We don't need no education!
 
 
 
Smash 
Zbir
Strażnik Lorda Rahla



Wiek: 35
Dołączył: 05 Mar 2007
Posty: 223
Skąd: D'Hara
Wysłany: 2007-03-23, 14:48   

Hmm... bardzo fajna gierka, trzeba by poszukać na zagranicznych forach, może jakieś patche są ja tak znalazłem rozwiązanie do Majesty które ma tendencje do wysypywania się pod XP.
 
 
moussy
Chłop


Dołączył: 22 Mar 2007
Posty: 4
Wysłany: 2007-03-25, 21:17   

no tak mam antywirusa-avasta,
 
 
Teemonek 
Giermek


Dołączył: 01 Maj 2007
Posty: 26
Wysłany: 2007-05-06, 22:31   Błędy

Miałem dziwną sytuację. Grałem Imperium i w pewnym mieście miałem tylko żołnierza do obrony... Zakończyłem turę i pojawił się pod tym miastem bohater Nieumarłych, chciał mnie zaatakować i gra się zacięła. Nie mogłem nic zrobić. Musiałem zadziałać Alt+Ctrl+Del i dopiero wyłączyłem grę. Włączyłęm grę i wszystko działało, ale sytuacja się powtarzała, gdy wczytywałem autozapis.
Wyjaśnienie:
Bahater był nieżywy, a w jego szeregach były dwa wilkołaki, które bez problemów mogły zabić mi żołnierza. Drużyna chciała mnie zaatakować, ale nie mogła, więc podejmowała próbę raz jeszcze i znowu się jej nie udawało, więc próbowała kolejny raz. I tak gra cały czas chciała zrobić coś, czego nie mogła i nie można było tego przerwać... Udało mi się to dopiero, gdy wpisałem kody i zobaczyłem o co chodzi....
 
 
P@weł 
Paladyn
...Inny...



Dołączył: 30 Sty 2007
Posty: 486
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2007-05-07, 10:21   

Ja opowiem o takim, nawet niezlym bugu w tej grze. W jednej z misji kampanii imperium ( nie pamietam w ktorej), trzeba bylo spacyfikowac jakas wieze lub miasto oblezone przez nieumarlych.I w trakcie zblizania sie do owego miasta/wiezy i rozwiewaniu mgly wojny, pojawialy sie posilki od nieumarlych. Bug polega na tym ze uzylem czaru do odkrycia calej mapy i w tym momencie, przez caly czas pojawialy sie doslownie cale armie. nie nadazalem ich rozwalac. akurat wtedy bylem z drugiej strony mapy, wiec musialem predko ich zatrzymac. Bug jest fajny bo w szybkim tempie mozna podpakowac sobie druzyne.
 
 
 
DeathCloud 
Lisz
Reaper/Shadow Agent



Wiek: 31
Dołączył: 04 Lut 2007
Posty: 1000
Skąd: Z'ha'dum
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2007-05-08, 09:11   

TO dla mnie nie jest żaden bug.
Swoja drogą takich rzeczy powinno być więcej.
Misjas nie jest nudna i cały czas trzeba sie mieć na baczność oraz jest dużo expoa.
Jedyna misja w któej jedno miasto miało dwupoziomowych obrońców i tak naprawde chyba jedyna w której posiadanie wojsk w miescie miało i wekszy sens.
_________________
 
 
 
Teemonek 
Giermek


Dołączył: 01 Maj 2007
Posty: 26
Wysłany: 2007-05-08, 14:13   

Ostatnio grałem i natrafiłem na taką sytuację: chciałem pozbyć sie różdżki wroga, więc posłałem odpowiedniego bohatera, żeby się jej pozbył. Jednak brakowało mu dwóch pól i wróg, w tym przypadku było to Imperium, przyzywał Golema, który zabijał mi bohatera. No to wysłałem tam moje główne oddziały i ustawiłem tak, że zamiast przyzwany Golem atakować "sadziróżdżka", atakował mojego bohatera. Na mapie nie było żadnych lepszych wojsko, więc tylko stałem tam i zdobywałem mnóstwo punktów doświadczenia a tura leciała za turą, aż sie skończyła mana...

Czasami mi się zdarza, że nie mam muzyki w czasie bitwy,ale dźwięki ataku są... Ot, taki mały problem czasami.... Ale na szczęście rzadko...
 
 
Smash 
Zbir
Strażnik Lorda Rahla



Wiek: 35
Dołączył: 05 Mar 2007
Posty: 223
Skąd: D'Hara
Wysłany: 2007-05-08, 19:54   

To nie jest błąd tylko "genialne" ai komputera.

Wkurza mnie to, że w BU jak masz jednostki nie twojej rasy to nie dostają poziomów.
_________________
Sword of the cold, dark void, free yourself from the heaven's bonds! Become one with my power, one with my body and let us walk the path of destruction together! Power that can smash even the souls of the Gods! The Sword of Darkness, which can cut the Gods themselves! RAGNA BLAD
 
 
Pyriel 
Rycerz piekieł
Wielki Cenzor



Wiek: 33
Dołączył: 13 Gru 2006
Posty: 386
Skąd: zQnów
Wysłany: 2007-05-10, 14:54   

w ostatniej misji dla Klanów trzeba pokonać Nhiddoga /nie pamiętam dokładnie ale kto grał będzie wiedział co za bestia, swoją drogą to chyba najsłabsza z bestii kończących kampanie w podstawce/ raz kiedy grałem na mapie pojwiły mi się dwie estie jedna obok drugiej :-P obie można było zaatakować jednak nie zależnie od tego któr ą zabicie jednej kończyło kampanię :mrgreen:
_________________

 
 
P@weł 
Paladyn
...Inny...



Dołączył: 30 Sty 2007
Posty: 486
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2007-05-10, 15:24   

Albo mialem raz taka sytuacje( chyba w straznikach swiatla) , ze zaczalem rzucac czarami na wroga, a potem go zaatakowalem. O dziwo wszystkie jednostki wroga wogole nie ucierpialy na zdrowiu po atakach czarami...
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   

Podobne Tematy
 
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
theme by michaczos.net & UnholyTeam
Tajemnice Antagarichu :: Heroes of Might & Magic 1,2,3,4,5,6 Forum